3.3.2
Det er en godt dokumentert sammenheng mellom økt tilgjengelig til alkohol og økt alkoholkonsum, og der er derfor viktig for A-larm å sette søkelys på alkoholfrie soner og tilgjengelighet.
Økt utbredelse er med på å normalisere alkoholbruk på arenaer hvor dette ikke tidligere var vanlig. Det er klare sammenhenger mellom utbredelse og bruk av alkohol i et samfunn og helsemessige og sosiale konsekvenser. A-larm kan derfor ikke støtte at det åpnes for skjenking på de stedene som punkt 3.3.2 viser til.

5.3 – 5.4 – 5.5 – 5.6 – 59
Av samme grunn som nevnt under punkt 3.3.2 er A-larm også her veldig skeptisk til å gi nye salgsbevillinger utover vanlige dagligvarebutikker.

5.8 Nettsalg/varelevering av alkohol

A-larm synes det er flott å se at Lindesnes kommune vil være restriktive i vurdering av søknader om bevilling til nettsalg og hjemlevering av alkohol. A-larm opplever flere tilbakemeldinger på skjult alkoholinntak gjennom slike ordningen. Tilgangen blir for enkel ved å bestille på nett og få alkohol levert på døren, og dette fører til at mennesker med skjult alkoholproblem lettere får tilgang gjennom å kunne sitte hjemme og bestille alkohol via mobil/pc. A-larm tenker også det kan bli vanskelig gjennom en slik ordning å opprettholde bestemmelsen i punkt 6.2 der det står at betaling skal skje i betjent kasse.
Økt tilgjengelig til alkohol gir økt alkoholkonsum.

3.6 Det gis ikke skjenkebevilling
A-larm synes det er flott at Lindesnes kommune fortsatt velger å holde skjenking av alkohol borte fra steder hvor barn og unge utøver fritidsaktiviteter og fra steder der det utøves idrettsaktiviteter. Idrettsarrangementer bør alltid være alkoholfri slik at familier kan oppsøke disse sammen med sine barn. Idrettsarrangementer er en flott familieaktivitet og må ikke bli en aktivitet hvor tilgjengelighet påvirker de voksnes valg (f.eks. at barna må bli hjemme fordi far/mor vil ha tilgang på alkohol).

Nye rusfrie utesteder
A-larm ønsker Lindesnes kommune skal være innovativ, fremoverlent og utrede muligheter til nye alkoholfrie restauranter / puber. For mange unge er det nå «trendy» med alkoholfritt, men de har ingen egne steder de kan forme til sitt «kule sted» Selv uten rus er det viktig med kule steder med «høy» musikk, dans og at det er sentrumsnært.

A-larm ønsker utested for voksne hvor brukere og pårørende kan gå ut en lørdagskveld/natt hvor det er rusfritt. Brukere og pårørende med en rushistorie er fortsatt sosiale, liker høy musikk /dans og ønsker å være på sosiale arenaer.
Alkohol er økonomien i utelivsbransjen, slik at kommunen må være delaktig i tilbud som er alkoholfrie. Kommunen må tilby egnede lokaler og drift kan gjøres i samarbeid med organisasjoner, arbeidstreningstiltak, samfunnstjenester eller andre ordninger som gjør det mulig med reduserte lønninger uten at det er utnyttelse av arbeidskraft, men til hjelp for mennesker.

Rusfrie Arrangementer

Lindesnes kommune kan også via sine tilskuddsordninger gi midler til drift av festivaler, konserter, arrangementer m.m. hvis de er rusfrie. Dette mener A-larm er viktig og holdningsskapende da det blir positive opplevelser uten alkohol. Alkoholfrie tilbud til seniorer er også viktig da dette er en økende gruppe med skadelig alkoholinntak.

Holdningsskapende arbeid

A-larm mener Lindesnes kommune må ha en klar strategi for å bidra til å redusere skadelig bruk av alkohol og følge opp WHO sitt mål. Kunnskapsbasert fakta og holdningsskapende arbeid, samt å satse på informasjon, nye alkoholfrie konseptet og begrense bevilgninger/tilgjengelighet. Rusfrie attraktive arrangementer er noe som kan medvirke til endringer.

 

Innspill levert av

Regionleder Unni Stålesen

Brukerrepresentant Olav Gjertviksten

TRYKK HER FOR PDF